Bahan-bahan ( 7-8 org )
yummy :) |
- Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
- Taugeh
- Kobis dihiris halus
- *UTK BEBOLA
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 2 sb telur (1/2 biji)
- 1 sk tepung ubi / tepung jagung
- sedikit serbuk lada sulah n garam
- *UTK KUAH
- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih
- *1/2 inci halia
- *1sk lada sulah biji
- 1 batang serai diketuk
- 1 sb pati daging / pati ayam
- sedikit serbuk lada sulah
- garam n perasa
Cara-cara
- UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
- Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
- UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
- Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
- Bakso selalu dimakan dengan kicap cili padi tapi jika tidak suka pedas , kicap tidak perlu ditambah ke dalam kuah .
ha . easy je kn ? jom . skang skang kite buat . :D lapa gle da nih .
No comments:
Post a Comment